Створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти області – необхідність вирішення питань зібрала на практичний семінар в м.Жмеринка керівників органів управління освіти районних державних адміністрацій, міст та ОТГ області. Навчання було організовано на базі Жмеринської ЗОШ №4.
Даний захід ініціював за дорученням Прем’єр-міністра України голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський. Освітяни разом із фахівцями Держпродспоживслужби у Вінницькій області проаналізували основні виклики та завдання щодо створення належних умов для безпечного харчування школярів.
В роботі семінару взяли участь заступник голови ОДА Ігор Івасюк, в.о. директора Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Володимир Буняк, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан, заступник Жмеринського міського голови Ольга Боровська.
На початку зустрічі начальник управління освіти Аліна Твердохліб привітала усіх гостей та розповіла, як з квітня цього року Жмеринка запровадила нове шкільне меню за рецептами відомого кулінарного експерта Євгена Клопотенка. Аліна Петрівна наголосила на тому, що здійснити капітальні ремонти у харчоблоках та їдальнях, а також забезпечити безкоштовними обідами учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій вдалося завдяки потужній підтримці депутатського корпусу та секретаря міської ради Юрія Світлака.
Про нові стандарти здійснення державного контролю та особливості аудиту від отримання продуктів від постачальників до кінцевого етапу приготування їжі мову вів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан.
Про важливість безпечного харчування в закладах освіти наголошував у своєму виступі в.о. директора Департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації Володимир Буняк.
Про роль здорового харчування у розвитку учнів та забезпечення безкоштовними обідами дітей пільгових категорій повідомила заступник міського голови з гуманітарних питань Ольга Боровська.
Керівники освітньої галузі Вінниччини на власні очі могли побачити впровадження Нового шкільного харчування у шкільних їдальнях Жмеринки.
За словами заступника голови ОДА Ігоря Івасюка, тема шкільного харчування нині актуальна по всій державі: «На жаль, цей рік був, з точки зору безпеки харчування, не найкращий. В Україні, чи не в усіх регіонах, були зафіксовані непоодинокі випадки отруєння дітей».
«Тому, – наголосив Ігор Івасюк, – Прем’єр-міністр України дав доручення, що, крім організаційних змін в якості харчування, мають бути зміни на законодавчому рівні. Зокрема, у частині закупівлі продуктів. Ми спільно з Держпродспоживслужбою готуємо пропозиції, які стануть обов’язковими при проведені тендерних закупівель для продуктів, які постачаються до навчальних закладів. За новим законодавством мають бути прописані чіткі підстави для відкликання та вилучення харчів, що не відповідають вимогам законодавства».
Під час семінару учасники мали змогу ознайомитись із організацією харчування учнів у місцевій школі. Рік тому тут відбулась гастрономічна революція. Кухарі готують обіди для школярів за збірником рецептур переможця кулінарного шоу «МайстерШеф» Євгена Клопотенка. За словами директора Жмеринської ЗОШ№4 Михайла Бігуна, нове меню є збалансованим, корисним, цікавим для дітей та водночас не вимагає додаткових коштів на закупівлю продуктів чи обладнання.
На сьогодні в шкільній їдальні харчується понад півтисячі учнів.
Бургери, мак енд чізи, нагетси курячі, салат з буряка із сухариками, млинці зі сметаною та джемом – діти самостійно підходили і обирали страву на лінії роздачі. У збірнику рецептів страв для дітей шкільного віку Євгена Клопотенка представлено більше сотні страв із натуральних продуктів, користь яких зберігається і в ході приготування.
«За новим меню ми розпочали харчування 1-4 класів. Справа пішла «на ура». Діти мають можливість вибрати,ніхто їм не нав’язує, що саме їсти. З економічної сторони ми не несемо більших витрат. На тих самих 12 бюджетних гривень пропонуємо смачні страви. Старшокласники харчуються за кошти батьків. Вартість їхнього обіду – 20 гривень. Але за них можна замовити і нагетси, салат табуле, мінестроне, бланманже та бурякові панкейки», – наголосив Михайло Бігун директор Жмеринської ЗОШ №4.
За підсумками семінару Ігор Івасюк дав доручення присутнім представникам освітянської галузі вивчити дане питання і максимально запровадити на місцях в районних, сільських та селищних школах досвід жмеринчан. «Якісне і безпечне харчування – це далеко не завжди великі кошти. Перш за все, це бажання керівників навчальних закладів змінити підхід до організації дитячого харчування», – зазначив заступник голови ОДА.
© ЛІКТ 2009-2025