Організація харчування учнів у закладах загальної середньої освіти здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавства, а саме: Законів України «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», «Порядку організації харчування дітей у навчальних закладах», затвердженого спільним наказом Міністерства освіти і науки та Міністерством охорони здоров’я від 01 червня 2005 року №242/329, розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2012 року №865 «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва».
Відповідно до пункту 7 статті 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту» (із змінами, внесеними згідно із Законом України від 13 липня 2020 року №764-IX) відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, додержання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність і якість харчових продуктів покладається на засновників та керівників відповідних закладів освіти.
Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області при погодженні з Департаментом освіти і науки облдержадміністрації розроблено Обласну програму «Дітям Вінниччини – безпечне харчування на 2019–2021 роки» (затверджена рішенням сесії обласної Ради від 26 червня 2019 року №831) та затверджено 03 грудня 2019 року «Регіональний план заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти Вінниччини на 2019–2020 роки».
Органами управління освітою райдержадміністрацій, міських рад та об’єднаних територіальних громад забезпечено: харчування дітей згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 №1591 (із змінами) «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»; впровадження у закладах освіти постійно дієвих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – Hazard Analysis and Critical Control Points (далі – НАССР), за спрощеним підходом; заходи щодо належного забезпечення матеріально-технічного стану харчоблоків (їдалень, буфетів); проходження персоналом харчоблоків навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів; періодичний лабораторний контроль готової продукції, напівфабрикатів, води питної в закладах освіти; своєчасне проходження медичних оглядів працівниками харчоблоків (їдалень, буфетів).
Департаментом освіти і науки облдержадміністрації направлено лист керівникам органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад та об’єднаних територіальних громад від 14 вересня 2020 року №124 щодо недопущення погіршення умов харчування в закладах освіти та видано наказ від 16 вересня 2020 року №253, яким затверджено План заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування здобувачів освіти у закладах освіти в умовах адаптивного карантину у 2020–2021 навчальному році, яким зобов’язано керівників органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад та об’єднаних територіальних громад вжити системних заходів із посилення контролю за організацією харчування з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та постанови Головного державного санітарного лікаря України від 22 серпня 2020 року №50 "Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)".
За оперативною інформацією керівників органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад та об’єднаних територіальних громад станом на 01 жовтня 2020 року забезпечення учнів у закладах загальної середньої освіти харчуванням становить 80,0 відсотків, в тому числі: 1-4 класи – 98,0 відсотків, 5-11 класи – 62 відсотки. Середня вартість обіду одного учня у закладах загальної середньої освіти міської місцевості складає 11,0 грн., сільської місцевості – 10,9 грн.
Після проведення моніторингу стану організації харчування учнів в закладах загальної середньої освіти встановлено, що в цілому, вимоги постанови Головного державного санітарного лікаря України №50, в частині організації харчування, виконуються:
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року №1106-р «Деякі питання використання у 2019 році освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» для області на 2020 рік передбачено 16127,4 тис.грн. субвенції для 36 закладів освіти за напрямом «Ремонт обладнання та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) державних або комунальних закладів загальної середньої освіти». З місцевих бюджетах на умовах співфінансування залучено 1918,0 тис.грн.
Питання стосовно стану організації харчування в закладах освіти області знаходиться на постійному контролі в Департаменті освіти і науки облдержадміністрації.
© ЛІКТ 2009-2025